فهرست مطالب

نشریه آسیب های اجتماعی کودک و نوجوان
پیاپی 27 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سجاد بخشی، نوشین عباسی صفحات 1-26

    از آنجایی که شهر شهرکرد بر روی گسل زلزله قرار دارد و در سطح شهر هیچ گونه پناهگاهی بجز بعضی از ساختمان هایی که از نظر نظام مهندسی مورد تایید است، وجود ندارد در این شرایط بخش وسیعی از ساکنان شهر نیازمند خدمات امداد رسانی از جمله دسترسی به بیمارستان ها، آتش نشانی، پناهگاه و.. هستند. از این رو شناسایی مکان های امن یا ساخت پناهگاه ها از قبل می تواند کمک بسیاری در مواجهه با این حوادث کند. یکی از ضروریاتی که در زمینه ساخت پناهگاه ها حایز اهمیت است، بحث مکان یابی آن هاست. تمایل به مکان یابی مناسب و طراحی پناهگاه چند منظوره با رویکردهای دفاع غیرعامل، امکان استفاده های مختلف در زمان بحران های طبیعی و غیر طبیعی را به وجود می آورد. از این رو هدف اصلی این پژوهش مکان یابی پناهگاه های امن شهر شهرکرد در مواقع بحران است. پژوهش حاضر در زمره تحقیقات کاربردی به شمار می رود و جهت تدوین آن از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شد. برای وزن دهی معیارها از مدل فرآیند تحلیل سلسله مراتبی AHPاستفاده شده است؛ سپس لایه های اطلاعاتی و نقشه های متناسب با معیارها از طریق برنامه GISتهیه شده و در نهایت نقشه ترکیبی از معیارها که نشان دهنده بهترین مکان جهت احداث پناهگاه های این محدوده است، استخراج شده است. نتایج تحلیل AHPنرخ ناسازگاری کل ساختار سلسله مراتبی را 09/0 نشان می دهد که گویای سازگاری ماتریس در سطح خوب است. بیشتر وزن را در این مدل لایه شبکه ارتباطی اصلی با 44/0 دارد. بعد از آن لایه فضای سبز با 21/0 وزن قرار دارد. سپس لایه مراکز درمانی با وزن 17/0 قرار دارد. لایه ایستگاه آتش نشانی با وزن 09/0 در رتبه بعدی قرار می گیرد. بعد از آن ها لایه مراکز نظامی و انتظامی با وزن 06/0 قرار می گیرد. در نهایت کمترین وزن را در این مدل لایه دسترسی به دبستان با مقدار 03/0 دارد. از طریق سیستم اطلاعات جغرافیای (GIS) وزن لایه های مختلف روی هم گذاشته و نقشه مکان یابی پناهگاه ها ترسیم شد. در نهایت چهارده نقطه در سطح شهر شهرکرد برای احداث پناهگاه امن پیشنهاد داده شد.

    کلیدواژگان: پناهگاه . مکان یابی .تحلیل سلسله مراتبی (AHP) . سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) . شهرکرد
  • بهناز خسروانی دهکردی، خسرو رمضانی، مسعود پوراعتمادی صفحات 27-38

    آموزش مهارت حل مسئله به عنوان یکی از مداخله های متمرکز بر مهارت های مقابله روشی است که به کمک درمان جو برای ایجاد و بسط مهارت هایی تاکید می کند که تسهیل کننده سازگاری با موقعیت های استرس زا و دشوار زندگی است.مطالعه حاضر با هدف بررسیاثربخشی آموزش گروهی مهارت حل مسئله بر ابراز وجود انجام شد. روش نمونه گیری، خوشه ای و تصادفی ساده است که از میان کلیه دبیرستان های شهرستان شهرکرد، دبیرستان دکتر رحمان استکیو سپس از میان کلیه دانش آموزان آن دبیرستان پرسشنامه ابراز وجود گمبریل و ریچی اجرا شد و در نهایت 50 نفر از دانش آموزانی که با توجه به نتایج پرسشنامه ها نمره پایین کسب کردند، انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و گروه کنترل که تعداد هر گروه 25 نفر است، قرار گرفتند.افراد گروه آزمایش به مدت 6 جلسه در دوره آموزشی پروتکل آموزش گروهی مهارت حل مسئله انجام شد و پس از پایان دوره هر دو گروه پرسشنامه ابراز وجود را تکمیل کردند. در نهایت اطلاعات جمع آوری شده توسط نرم افزار spssو با استفاده از آزمون کوواریانس و همچنین آزمون تحلیل واریانس تک عاملی جهت مقایسه، تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد آموزش گروهی مهارت حل مسئله بر ابراز وجود (38/102= Fو 001/0= p) دانش آموزان دبیرستان های پسرانه شهر شهرکرد تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: مهارت حل مسئله، ابراز وجود، میزان ناراحتی، واکنش در برابر موقعیت
  • فرهاد مهدی پور دهکردی*، مسعود پوراعتمادی صفحات 39-60

    یکی از موضوعات مهم هر کشور و ملت، مسئله قدرت و اقتدار ملی و مقتدر نمودن قوای نظامی به منظور تامین اقتدار ملی، همواره مورد توجه ویژه مسیولان و فرماندهان بوده است. مقام معظم رهبری نیز به این مسئله توجه بسیار نموده اند و در بیانات خود بارها به اهمیت نیروی انتظامی در ارتباط با مردم و ایجاد جامعه اسلامی تاکید کرده اند. تشکیل جامعه ی اسلامی، ازجمله مهمترین دغدغه های مقام معظم رهبری، امام خامنه ای، است که انسان ها بتوانند در آن به کمال معنوی برسند. از طرف دیگر، نیروی انتظامی می بایست، نقش برجسته ای درجهت ایجاد و استقرار امنیت، عزت و اقتدار ایفا کند. این مقاله با هدف بررسی نقش نیروی انتظامی در تشکیل حکومت اسلامی از منظر مقام معظم رهبری انجام شده است. روش پژوهش کیفی و از نوع کاربردی با روش نظریه داده بنیاد تحلیل شده است که محقق مجموعه بیانات، مکتوبات، پیام ها و... را با استفاده از مطالعه کتابخانه ای جمع آوری و کدگذاری کرد. مقام معظم رهبری ویژگی های پلیس جامعه محور را تامین امنیت و نظم عمومی، تقدم پیشگیری بر مقابله، روی آوردن به آموزش همگانی، نرم افزاری بودن امنیت و داشتن نظام نامه اخلاقی بیان کرده اند. همچنین ایشان برای پلیس جامعه محور مولفه های فردی نیز برشمردندکه شامل رعایت حقوق شهروندان، برخورداری از توانمندی تعامل و مهارت اجتماعی، داشتن روابط صمیمی با شهروندان  و داشتن سجایا و فضایل اخلاقی از جمله آن ها است. ایشان اهداف نیروی انتظامی در جامعه اسلامی را برقراری امنیت، تعامل صحیح با مردم، اجرای ماموریت های محوله، ارایه تصویر مطلوب، اقتدار، ظلم نکردن به مردم، صداقت، دیانت و انجام وظایف سازمانی، قانون گرایی، توجه به جهات معنوی، اخلاقی، دینی، اعتقادی و عطوفت و رافت با مردم و اقتدار در مقابل قانون شکنان می دانند.

    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، حکومت اسلامی، نیروی انتظامی
  • احمدرضا رادان*، ابراهیم داوودی، ابراهیم ربیعی صفحات 61-82

    آب یکی از بزرگترین چالشهای قرن حاضر است که توانسته است منشاء بسیاری از تحولات جهان قرار گیرد. مقدار آب تجدید شوندهای که کره زمین هم اکنون دریافت میکند معادل همان میزان آب ثابتی است که هزاران سال پیش دریافت کرده است. پس میزان سرانه آب به شدت در حال کاهش است. انتقال بین حوضه ای آب، روشی است که جهت مقابله با کمبود آب در بسیاری از مناطق جهان مورد استفاده قرار میگیرد. انتقال بین حوضه ای آب با وجود کمبودها میتواند منشا تغییرات زیادی در حوزه های مبدا و مقصد باشد که میبایست از دیدگاه های مختلف خصوصا امنیت که از اولین و ضروری ترین نیازهای جامعه بشری محسوب می شود و اصلی ترین وظیفه حکومت نیز تحقق عدالت در جهت تامین امنیت انسان هاست، مورد ارزیابی قرار گیرد. از این رو هدف این پژوهش بررسی پیامدهای انتظامی امنیت انتقال آب بهشت آباد چهارمحال و بختیاری به زاینده رود اصفهان است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی است و از لحاظ گرد آوری اطلاعات کمی -توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل 2000 نفر از فرماندهان، روسا، معاونین و کارکنان انتظامی استان چهارمحال و بختیاری بوده که از طریق محاسبه با فرمول کوکران تعداد 323 نفر از آنان به عنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب شده است. با ماهیت اکتشافی بودن موضوع ابتدا با 6 نفر از خبرگان با تجربه نیروی انتظامی در خصوص پیامدهای انتظامی طرح انتقال آب بهشت آباد مصاحبه شد. تحلیل در نرم افزار spssانجام شده است. نتایج مقوله بندی های مصاحبه نشان داد که که این طرح سه نوع پیامد انتظامی به شرح بروز اجتماعات غیر قانونی، بروز درگیری های محلی و بروز مزاحمت ها و درگیری با ماموریندارد. برای جمع آوری داده های آماری از کارکنان بالای 10 سال سابقه ی کار در نیروی انتظامی از 22 سوال که از مصاحبه ها استخراج شد، استفاده شده است. این پرسشنامه دارای روایی صوری (نظر خبرگان) و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ (78/0) محاسبه شد که نشان دهنده میزان قابلیت اعتماد بالا به ابزار پرسشنامه است. نتایج نشان می دهد که در سطح معناداری 001/0 بین مقوله های بروز درگیری های محلی، مزاحمت ها، درگیری با مامورین و بروز اجتماعات غیرقانونی از نظر میانگین رتبه ها اختلاف معنادار وجود دارد. در مجموع نتایج آزمون فریدمن نشان می دهد که مقوله بروز درگیری های محلی رایج ترین عکس العمل مردم با رتبه اول در طرح انتقال آب است.

    کلیدواژگان: پیامدهای انتظامی، انتقال آب، چهارمحال و بختیاری، زاینده رود
  • سید علی موسوی صفحات 83-96

    شغل نقش عمده ای در زندگی انسان ایفا می کند و همواره استرس و فشارهای زیادی را به دنبال دارد. یکی از مشاغلی که با ویژگی های شخصیتی ارتباط دارد، مشاغل مربوط به پلیس و مراکز انتظامی است. در این پژوهش هدف، بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی کارکنان کلانتری ها با عملکرد شغلی آنان در شهرستان شهرکرد است. روش پژوهش توصیفی و از نوع تحقیقات همبستگی است. نمونه مورد مطالعه در این تحقیق شامل 83 نفر از پرسنل کادر کلانتری های شهرستان شهرکرد است. از نرم افزار SPSS و آزمون همبستگی برای تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج نشان داد که بین روان آزرده خویی، صفت برونگرایی، انعطاف پذیری و عملکرد کارکنان ارتباطی وجود ندارد. اما بین صفت دلپذیری و عملکرد کارکنان ارتباط معنی داری وجود دارد و ضریب همبستگی بدست آمده برای ارتباط بین این دو متغیر 18/0 است که در سطح (039/ =sig) معنی دار است. بین صفت مسئولیت پذیری و عملکرد (010/0sig=) ارتباطی معنادار وجود دارد. ضریب همبستگی بدست آمده برای ارتباط بین این دو متغیر (23/=R) است. تجزیه و تحلیل شاخص های کلی آزمون نشان می دهد که تعداد زیادی از نمونه مورد پژوهش در صفت روان نژندگرایی علایمی داشته اند، زیر مولفه های این صفات که عبارتند از: افسردگی، اضطراب، شتابزدگی، پرخاشگری و آسیب پذیری می تواند در عملکرد بهینه کارکنان تاثیر داشته باشد. استرس زا بودن شغل پلیس و حجم کارها و مسئولیت خطیر پلیس در ایجاد نظم و امنیت عمومی می تواند بر روان کارکنان تاثیر داشته باشد که نیاز است به این امر توجه شود؛ بنابراین بدیهی است در مقابل استرس های شغلی علایم روان نژندی نیز افزایش یابد.

    کلیدواژگان: ویژگیهای شخصیتی، کارکنان، کلانتری، عملکرد شغلی
  • ستار صادقی ده چشمه*، سکینه اسفندیاری صفحات 97-118

    مفهوم کیفیت زندگی در میان اقشار اجتماعی بر حسب وضعیت زندگی که دارند،متفاوت است. اقشار تحت پوشش کمیته امداد از جمله اقشار فقیر و نیازمند جامعه محسوب می شوند که نیاز به توجه دارند. از این رو این سوال مطرح است که آیا بین کیفیت زندگی و آسیب های اجتماعی رابطه وجود دارد؟ هدفاصلی این پژوهش، تعیین رابطه بین کیفیت زندگی وآسیب های اجتماعی در بین مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان کوهرنگ است.  پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی و به لحاظ روش، پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان کوهرنگ هستند. نمونه این پژوهش 200 نفر است که با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شدند. روش نمونه گیری در مرحله اول هدفمند و سپس اتفاقی بین افراد انتخابی بوده است. ابزار تحقیق، پرسش نامه محقق است.  برای تحلیل از نرم افزار spssو روش های آماری استفاده شده است. تجزیه و تحلیل نیز بر اساس آزمون های آماری انجام شده است. نتایج بدست آمده نشان داد که  کیفیت زندگی مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان کوهرنگ متفاوت و میزان آن در حد متوسط بوده است. همچنین رابطه بین کیفیت زندگی و مساله سرقت و پرخاشگری تایید شد. جمع بندی نتایج نشان داد بین کیفیت زندگی و آسیب های اجتماعی در بین مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان کوهرنگ رابطه چندگانه وجود دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، آسیبهای اجتماعی، کمیته امداد امام خمینی (ره)، کوهرنگ